Blog

Převod energií na nájemníka – ano či ne?

Poměrně často se mě pronajímatelé ptají, zda doporučuji převod energií na nájemníka. Vždy to záleží na konkrétní situaci a není na to jednotný recept. Někomu to vyhovuje, někdo si energie raději ponechá ve své režii. Jaké výhody a nevýhody převod energií na nájemníka přináší? Jaká jsou naopak rizika při převodu energií na nájemníka? Pokud necháte (…)

Splatnost daně z nemovitých věcí se blíží

Blíží se termín pro zaplacení daně z nemovitých věcí, respektive její první části – 31.5. Proto bych ráda uvedla několik údajů, který by vás k tzv. dani z nemovitostí mohly zajímat. Splatnost daně z nemovitých věcí Jak zaplatit daň z nemovitých věcí Daň vám každoročně vyměří finanční úřad a zašle na adresu vašeho trvalého bydliště, pokud nemáte zvolen jiný způsob (…)

Děkuji vám…

Od začátku nového roku jsem předávala dvě různé nemovitosti – jeden byt a jeden rodinný dům. U obou jsem při předání dostala od svých spokojených klientů kytičku jako poděkování za moji práci. Ne, že bych svoji práci dělala kvůli tomu, aby mi moji klienti nosili pozornosti. Ale každé potvrzení, že svoji práci dělám dobře, a (…)

Jak se odhlásit z daně z nemovitých věcí

Pokud jste v minulém roce prodali, darovali nebo jinak pozbyli vlastnictví nemovitosti, je třeba daň z nemovitých věcí pro příslušnou nemovitost odhlásit. Jinak vám finanční úřad vyměří daň z nemovitosti jako každý rok. Pro odhlášení neexistuje oficiální formulář. Lze tak učinit písemným oznámením příslušnému finančnímu úřadu. Návrh dopisu si můžete stáhnout: Stáhnout formulář V případě, že v daném (…)

Nezapomeňte do 31.1. podat daňové přiznání z nemovitých věcí

Pokud jste v loňském roce koupili nebo jiným způsobem nabyli nemovitost – byt, dům nebo pozemek – nezapomeňte do 31.1. podat přiznání k dani z nemovitých věcí.  Přiznání se podává jednorázově, do konce ledna následujícího roku, ve kterém jste nemovitosti nabyli. V dalších letech již daňové přiznání nepodáváte, pokud nedošlo u nemovitosti ke změnám ovlivňujícím výši daně z nemovitosti jako (…)

Má smysl dnes prodávat nemovitost?

Mnoho lidí si klade otázku, jak se změnil realitní trh. Dnes už je více než jasné, že realitní trh se překlápí z trhu prodávájících v trh kupujících. Solventních kupujících ubývá a mohou si vybírat z širší nabídky. Šíří se názor, že si tím pádem mohou i “diktovat“ podmínky. Je tomu skutečně tak a má smysl v dnešní době prodávat (…)

Mohu se pustit do prodeje nemovitosti sám/sama?

Rozhodli jste se prodávat nemovitost a zvažujete, zda se do toho pustíte sami nebo využijete služeb realitního makléře? Ještě před prodejem byste si měli položit několik otázek. Ta naprosto zásadní otázka zní: V případě, že nejste naprosto přesvědčeni o nutnosti prodeje, zvažte ještě další možnosti řešení vaší situace. Na trh vstupte až ve chvíli, kdy budete (…)

Já, makléřka, a současný realitní trh

V posledních pár týdnech jsem od několika klientů dostala otázku, zda se neobávám současného vývoje na realitním trhu. Rychle rostoucí inflace, zvýšené úrokové a hypotéční sazby, válka na Ukrajině. To vše vede ke zpomalení trhu. Ano, my, makléři, už zaznamenáváme sníženou poptávku po nemovitostech. Byty, které se dřív bez problémů prodaly během dvou prohlídkových dnů už (…)

Podle čeho poznáte spolehlivého realitního makléře

Výběr správného makléře při prodeji nemovitosti je rozhodující pro úspěšný prodej. Zde najdete pár bodů, podle kterých důvěryhodného makléře poznáte Správné nastavení prodejní ceny je naprosto zásadní pro úspěšný prodej nemovitosti. Pokud je cena od začátku stanovena příliš vysoko, vede to k malému zájmu o nemovitost na trhu. Z nemovitosti se posléze stává tzv. “ležák”, prodej trvá (…)

Připravte svou nemovitost na prohlídku

Nezapomeňte, že první dojem je pro prodej zásadní. Proto se snažte nemovitost na prohlídku připravit a dejte zájemci pocit klidného domova. Důkladný úklid je samozřejmostí. Čemu ještě věnovat pozornost? 1. Zajistěte reprezentativní exteriér Projděte si předem cestu, kterou bude zájemce do vaší nemovitosti vstupovat. U rodinných domů je samozřejmostí upravená zahrada, posekaný trávník, zametená cestička. (…)