Připravte svou nemovitost na prohlídku

Nezapomeňte, že první dojem je pro prodej zásadní. Proto se snažte nemovitost na prohlídku připravit a dejte zájemci pocit klidného domova. Důkladný úklid je samozřejmostí. Čemu ještě věnovat pozornost?

1. Zajistěte reprezentativní exteriér

Projděte si předem cestu, kterou bude zájemce do vaší nemovitosti vstupovat. U rodinných domů je samozřejmostí upravená zahrada, posekaný trávník, zametená cestička. U bytů se snažte o to, aby vstup do domu byl co nejvíce přívětivý – zameťte chodbu, odstraňte odpadky, upravte nástěnku, prohlídněte výtah.

2. Zapněte topení nebo klimatizaci

Dbejte na to, aby byla pro prohlídky nastavena optimální teplota interiéru. Pokud v nemovitosti nebydlíte, zapněte v zimě topení v dostatečném předstihu, popř. vyvětrejte prostor v létě a pokud můžete, zapněte klimatizaci.

3. Nevystavujte osobní věci

Snažte se nemovitost co nejvíce odosobnit. Budoucí kupující by se neměl cítit jako u vás na návštěvě, měl by si vytvořit představu svého vlastního budoucího domova. Ukliďte veškeré nádobí z kuchyňských prostor – umyté i neumyté. Uložte bundy a boty z předsíně do skříní. Seberte vystavené hygienické prostředky v koupelně. Ukliďte zásoby na balkóně.

4. Neprezentujte domácí mazlíčky

Pokud možno zajistěte, aby domácí mazlíčci nebyli přítomni v době prohlídky. Ačkoliv pro vás jsou to členové rodiny, budoucí kupující nemusejí sdílet Vaši náklonnost ke čtyřnohým miláčkům. V horším případě můžou být dokonce na jejich srst alergičtí. Odstraňte i důkazy jejich přítomnosti v bytě jako misky, krmení, vodítka, obojky.

5. Věnujte pozornost vůni

Zde buďte opatrní. Vnímání vůni je velmi individuální záležitost. Co je pro někoho příjemné, může být pro druhé nesnesitelné. Nejlépe působí čerstvý vzduch. Pokud možno nemovitost vždy vyvětrejte. Dobře působí i příjemné vůně z kuchyně – čerstvě upečená bábovka, vůně čerstvé kávy.

6. Prosvětlete byt

Roztáhněte všechny závěsy a rozsviťte nemovitost do posledních koutů. Bude působit příjemným světlým dojmem. Navíc zájemci nebudou muset šátrat a hledat vypínače, popřípadě si domýšlet, co se skrývá v koutech tmavých místností.

7. Vytvořte příjemnou atmosféru při prohlídce

Nebuďte netrpěliví. Dejte zájemcům tolik času, kolik potřebují. Koupě domu či bytu je velké životní rozhodnutí. Zachovávejte odstup, nestůjte zájemcům za zády a dejte jim prostor si nemovitost v klidu prohlédnout. Nepřivádějte zájemce do nekomfortní situace tím, že je nutíte se zout. Ne každý rád chodí v ponožkách nebo se cítí pohodlně v pantoflích, které před ním nosil někdo jiný. Nabídněte návleky na obuv nebo vyzvěte zájemce, aby si ponechali vlastní obuv.

Při prohlídce se vyvarujte veškerých emocí. Buďte připraveni i na negativní komentáře. Každý člověk má jiný vkus. Vaše vymazlená koupelna se nemusí líbit každému. Nemovitost prezentujte nezaujatě a soustřeďte se na potřeby konkrétního zájemce.

Pokud chcete ušetřit svoje nervy a emoce a současně dosáhnou efektivního vedení prohlídky, obraťte se na zkušeného realitního makléře. Ten vám současně poradí a pomůže při přípravě nemovitosti, u neobydlených nemovitostí přípravu sám zajistí. Prohlídku pak povede profesionálně a bez emocí. Kupující nebudou mít pocit, že vstupují do vašeho osobního prostoru, mnohem více se uvolní, nebudou se stydět věci diskutovat a pokládat otázky a bude pro ně mnohem snazší představit si, že nemovitost budou jednoho dne obývat. Usnadní jim to rozhodnout se pro koupi vaší nemovitosti.