Já, makléřka, a současný realitní trh

V posledních pár týdnech jsem od několika klientů dostala otázku, zda se neobávám současného vývoje na realitním trhu.

Rychle rostoucí inflace, zvýšené úrokové a hypotéční sazby, válka na Ukrajině. To vše vede ke zpomalení trhu. Ano, my, makléři, už zaznamenáváme sníženou poptávku po nemovitostech. Byty, které se dřív bez problémů prodaly během dvou prohlídkových dnů už žádají mnohem větší pozornost a péči při prodeji. A u domů a pozemků to platí dvojnásob. A o to tady právě jde. To je ten důvod, proč se nebojím.

Na současném realitním trhu je mnoho realitních makléřů. Ne každý ale umí a chce skutečně prodávat. Možná i někteří z vás udělali zkušenost s realitním makléřem, který vaši nemovitost nafotil na mobil, pověsil na Sreality a víc jste o něm téměř neslyšeli. I tak se nemovitost dříve či později, popřípadě po náležité slevě, často prodala. Tyto časy (naštěstí) končí.

Pro úspěšný prodej bude potřeba profesionální a moderní prezentace. Bude třeba vědět, jak nemovitost pro prezentaci a prodej připravit. Nebát se do marketingu nemovitosti investovat. Spolupracovat s odborníky. Profesionální fotografie, videoprohlídky, 2D a 3D půdorysy, home staging, virtuální prohlídky, natáčení s dronem, placená inzerce nejenom na nejsledovanějších serverech, ale i na sociálních sítích. Kvalitní lokální inzerce.

Situace se pomalu obrací a kupující bude třeba vyhledávat. A ti si pak budou moci více vybírat. A to nejenom podle prezentace, ale roli bude hrát i komunikace makléře, kvalita prohlídek, solidní právní zabezpečení smluv, bezpečná úschova peněz.

A to vše dávno patří k mému standardu. Samozřejmě, že žádný realitní makléř nejásá nad tím, že se realitní trh zpomaluje. Já ale v současném vývoji vidím jedno velké pozitivum – realitní trh se časem alespoň částečně očistí od nepoctivých a nepracovitých makléřů, kteří za svoji provizi nepřinášejí služby na vysoké úrovni.

Současný vývoj pro mě neznamená změnu v mé práci. Jenom bude vyžadovat ještě více poctivé práce. Práce, kterou mám ráda, která mě baví a na kterou se vždy těším.